Close
Transport ryb

Transport ryb

Już kilkukrotnie pokazywaliśmy Wam nasze baseny do transportu żywych. Dziś nieco Więcej o samym transporcie i o tym jak go odpowiednio przygotować., gdyż każdy wiedzieć powinien, że ryby należy przewozić w odpowiednich warunkach, aby nie narazić ich na cierpienie i okaleczenie.

Żywe ryby należy przewozić w wodzie, której ilość uzależniona jest od kilku czynników, tj.:

  • gatunku i wielkości ryb

  • temperatury wody i pory roku (im wyższa temperatura tym większe zużycie tlenu)

  • wieku ryb (młodsze ryby zużywają więcej tlenu)

  • stopnia wypełnienia przewodu pokarmowego – najedzone ryby potrzebują więcej tlenu, dlatego najlepiej nie karmić ryb przed transportem

  • czasu trwania transportu – na niewielkie odległości ryby można transportować bez napowietrzana, w dalsze trasy a także w okresie letnim należy zapewnić napowietrzanie

Zbiorniki do przewozu żywych ryb muszą być szczelne, o gładkich ścianach i odkażone. Do tego idealnie nadają się baseny do transportu żywych ryb produkowane przez firmę „SDK” sp. z o.o. z siedzibą w Ostródzie. Wykonane są one z laminatu poliestrowo-szklanego, izolowanego płytkami pianki poliuretanowej o grubości 2 cm i stali nierdzewnej. Dzięki zwartej, modułowej konstrukcji możliwe jest przewożenie basenów w segmentach po kilka sztuk na platformie samochodu ciężarowego przy wykorzystaniu jednej instalacji napowietrzającej wodę i wspólnej instalacji wymiany wody. Do napowietrzania wody stosuje się pompy powietrzne lub butle ze sprężonych powietrzem. Przed każdy transportem ryb żywych należy sprawdzić stan techniczny pojazdu i urządzeń do napowietrzania, gdyż usterka któregokolwiek elementu może być tragiczna w skutkach.

Do załadunku ryb do basenów transportowych należy odpowiednio się przygotować, a dokładniej odpowiednio przygotować ryby.

Przed każdym transportem ryby trzeba poddać procesowi odpicia (minimum 3-4 godziny). Jeśli u ryb zostaną stwierdzone pasożyty przed odpiciem muszą one zostać poddane kąpieli przeciwpasożytniczej.

Ryby należy odławiać i ważyć w odpowiedniej ilości wody – ok. 30 kg. Ryby, które zostały zważone należy ostrożnie wpuszczać do basenów transportowych.

Sam proces załadunku ryb powinien odbywać się w temperaturze nie niższej niż -2 stopnie i powinien trwać nie dłużej niż godzinę.

Przewożenie ryb musi być odpowiednio zaplanowane. Transportując ryby w dni słoneczne należy unikać jazdy w samo południe, latem także i po południu. Dłuższe transporty najlepiej wykonywać w nocy lub nad ranem, kiedy temperatura nie jest jeszcze zbyt wysoka. Podczas dłuższej trasy należy także zapewnić wymianę części wody w zbiornikach. Nie zwalnia to nas jednak przed baczną obserwacją ryb. Jeśli w trakcie transportu zauważymy zmianę zachowania ryb, zaczną one podchodzić pod powierzchnię należy jak najszybciej dolać wody lub zwiększyć jej napowietrzenie.

Jeśli chcecie zapewnić swoim rybom komfortowe warunki podczas transportu zapraszamy do „SDK” sp. z o.o. Więcej informacji na temat produktów znajdziecie na stronie www.sdk.com.pl lub po prostu skontaktujcie się z nami. Chętnie odpowiemy na Wasze pytania,, pomożemy, doradzimy.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: