Close

Dziś kontynuacja wpisu na temat zimowania ryb.

METODY ZIMOWANIA RYB

– w specjalnych stawach ( zimochowach ) o dostatecznej głębokości .

– bez odłowu jesiennego . Odłów ryb z przesadki II przeprowadza się wiosną następnego roku ( kwiecień ) lub nawet na przełomie maja i czerwca .

Warunkiem stosowania tej metody zimowania jest także odpowiednia głębokość stawu narybkowego.

– w stawach kroczkowych lub towarowych – obsadzonych jesienią bezpośrednio po odłowie tych stawów . Są trzy warunki dobrego zimowania ryb w tych stawach : stały dopływ wody zimą , brak twardej roślinności wodnej i niezbyt zamulone dno ; przynajmniej 30-40 % powierzchni stawów o głębokości 1,8 – 2,5 m. Metoda ta jest dość rzadko stosowana ( zwykle z konieczności )

– w jednym stawie w ciągu dwu kolejnych po sobie następujących zim ( metoda dwusezonowych obsad ) Ze względu na ryzyko zamulenia dna i nasilenie występowania chorób pasożytniczych w drugim roku raczej nie zaleca się tego sposobu.

– w basenach i pojemnikach różnego typu i wielkości – o kontrolowanym przepływie i temperaturze wody.

Wymagania dla stawów zimowych są następujące :

– stały i odpowiedni ilościowo oraz jakościowo dopływ świeżej wody

– indywidualny ( niezależny ) system nawodnienia

– dobra wymiana wody w całych stawie ( zwłaszcza rogach stawu )

– niezamulone dno : twarde , mineralne bez nadmiaru osadów dennych.

– średnia głębokość , co najmniej 160-180 cm , z czego 1/3 powierzchni zimochowu o głębokości 1,8 -2, 5 m

Przygotowanie , pielęgnacja, zalew i obsadzenie stawów zimowych obejmują :

– dokładne wykoszenie i usunięcie roślinności wodnej z dna , łowisk oraz skarp.

– w razie zamulenia albo przegłębień należy nadać im spadek 3-5 % , co zapewnia lepsze warunki do odłowu :

– renowację doprowadzalników , ich wykoszenie, pogłębienie i dezynfekcję

– dezynfekcje wapnem palonym łowiska i dna stawowego po odłowie lub we wrześniu , z jednoczesnym przepłukaniem tuż przed zalewem jesiennym

– przygotowanie karmnisk naturalnych do zimowo- wiosennego żywienia ryb

– utrzymywanie dobrego osuszenia i wysokiej kultury dna

– stałą kontrolę szczelności mnichów i grobel

– napełnienie wody zimochowu najpóźniej do połowy września , ale nie później niż przed wpuszczeniem materiału obsadowego. Wodę należy wpuszczać przez przepłukane filtry kamienno- żwirowe ( lub przynajmniej przez gęste kraty ) zwłaszcza do zimochów narybkowych.

– dezynfekcja stawu i urządzeń bezpośrednio po odłowach ( np. mlekiem wapiennym w ilości 2-5 t/ha )

Hibernacja , inaczej sen zimowy – jest stanem braku aktywności i obniżenia metabolizmu u zwierząt , charakteryzuje się niższą temperaturą ciała , spowolnieniem tempa oddychania oraz przemiany materii.

Pozwala to zaoszczędzić energię , zwłaszcza zimą trudno jest zdobyć pożywienie . W naszym klimacie kilkanaście gatunków zwierząt musi zapaść w sen lub odrętwienie aby przetrwać nadchodzące mrozy . Kluczem do sukcesu , a więc obudzenie się w dobrej kondycji na wiosnę – jest zgromadzenie odpowiednio dużych zapasów. Wybór strategii zależy od tego, czy zwierzę zapada w sen głęboki , kilkumiesięczny czy w przerywaną co jakiś czas drzemkę. Zasadą jest ,że ryby żyjące w wodach zimnych np. górskich , w zimie tylko nieznacznie zmniejszają swoją aktywność , natomiast ryby jeziorne w okresie zimy słabiej żerują , a nawet przestają.

zdj. zielonydomek.pl, ladnydom.pl,forumogrodowe,victus.pl,leroymerlin,lenartpawel