Piękną, 800-letnią już rocznicę, założenia w Polsce pierwszych stawów hodowlanych, Gospodarstwo Rybackie Przyborów, uczciło wyjątkowo.
W podkrakowskim Tyńcu, odbył się odłów wzbogacony o historyczną stylizację oraz transport żywej ryby w drewnianych beczkach i na mchu.
Polski karp, jest hodowany w tradycyjny, niezmienny od setek lat, sposób. Taka ekstensywna hodowla karpia, jest gwarancją wysokiej jakości ryby. Karp hodowany w naturalnych warunkach, w towarzystwie innych ryb i różnorodnej roślinności, rośnie przez trzy lata. Wszystkie te czynniki, od pełnowartościowego zboża podawanego rybie, aż po zapewnienie odpowiednio natlenionej wody w transporcie mają wpływ na jej smak.
Organizatorzy tej pięknej inicjatywy, zwracają uwagę na walory naszej narodowej ryby, która często uważana za mniej ciekawą lub mniej smaczną, zastąpiona jest modnymi rybami dostarczanymi z zagranicy. A przecież nasz karp, zawiera lekkostrawne, bardzo łatwo przyswajalne białko o wysokiej wartości odżywczej- istotnej w każdej diecie.
Naturalna hodowla to część narodowej tradycji i kulinarnej tożsamości, dlatego bądźmy dumni z naszych polskich ryb i Hodowców.
Więcej na: www.karptyniecki.pl