Close

Wiadomości o pstrągu.

INKUBACJA I WYLĘG PSTRĄGA

Ikra pstrąga potokowego to delikatne jajeczka o średnicy ok. 3-4 mm. Inkubacja ikry to proces , który trwa od 430 do 450 stopniodni. ( Oznacza całkowitą temp. wody podczas inkubacji ikry ) W ciekach o stałej wyższej temp. , jak np. ok 8 stopni , proces ten trwa ok. 2 miesięcy , podczas gdy w bardzo zimnych ciekach , których temp. zimą nie przekracza 5 stopni może trwać prawie 4 miesiące. Po zakończeniu procesu inkubacji z jajeczek wylęgują się małe pstrągi w postaci larwalnej , które nie są w stanie samodzielnie zdobywać pożywienia. W tym okresie posiadają woreczek żółciowy , który zapewnia pstrągowi niezbędne składniki odżywcze. Wraz z rozwojem pstrąga woreczek żółciowy zanika , a rybka zaczyna szukać pożywienia.

Młode pstrągi zwykle pozostają w pobliżu miejsca , gdzie się wykluły szukając pokarmu i chroniąc się przed drapieżnikami. W tym okresie pstrągi są szczególnie wrażliwe na zmiany warunków środowiska  takie jak zanieczyszczenia , brak pokarmu , wahania temp wody.  Wzrost pstrąga w okresie tuż po wylęgu jest bardzo szybki . W ciągu kilku tygodni małe pstrągi zwiększają swoją masę kilkukrotnie i osiągają długość ok 4-6 cm. Wypatrywanie wylęgu pstrąga może być ciekawym , lecz trudnym zajęciem dla każdego miłośnika przyrody.

Okres ochronny pstrąga potokowego trwa od 1 września do 31 stycznia, w niektórych częściach kraju trwa od 1 stycznia do 31 grudnia.

Zrównoważone zarządzanie zasobami wodnymi nieodłącznie wymaga odpowiedniego podejścia do ochrony w celu zachowania różnorodności organizmów wodnych , w tym oczywiście ryb. Jednym z elementów kontrolujących zrównoważoną gospodarką rybacką są okresy ochronne regulując czas, w którym łowienie danych gatunków ryb jest zabronione , głównie po to, aby umożliwić im swobodne dotarcie na tarliska i rozmnażanie.

Pstrąg tęczowy został sprowadzony do Europy z Ameryki z końcem XIX wieku.

Pstrąg tęczowy (Oncorhynchus mykiss, tęczowiec) to gatunek ryby z rodziny łososiowatych. Co ciekawe ubarwienie pstrąga tęczowego zależy od wieku i miejsca przebywania. Jest to niezwykle ceniona ryba w gospodarce.  Pstrąg tęczowy jest hodowany w specjalnych zbiornikach wodnych, gdzie jest dokładnie kontrolowany proces karmienia i warunki hodowli. Ze względu na to, że  jest bogatym źródłem białka, witaminy D, kwasów tłuszczowych omega-3 i mikroelementów, takich jak żelazo, cynk i selen — jest jednym z najważniejszych gatunków ryb hodowlanych.

Ryby te są drapieżnikami i odżywiają się owadami. Ponadto żywią się także:

Łowienie pstrągów potokowych na początku sezonu cieszy się ogromnym zainteresowaniem. Nic więc dziwnego, że styczeń i luty ściąga nad potokowe rzeki tłumy ludzi. Ryby w tym czasie , po niedawno odbytym tarle nie są w najlepszej kondycji. Na bardziej jałowych rzekach są mocno wychudzone i często niezbyt chętne do aktywnego pobierania pokarmu, którego w tym okresie jest jak na lekarstwo. Ale pomimo tego pstrągowanie ma swój niepowtarzalny urok i trudno jest je odpuścić na początku sezonu.

 Pstrąg potokowy to rodzima dla Polski ryba . Charakteryzuje się smukłym, torpedowatym kształtem ciała. Ubarwienie , zazwyczaj ciemniejszy grzbiet , w kolorach od zielonkowego do brązowego , pokrywają ciemne plamy . Na jaśniejszych bokach , plamy są czerwone , często z jasną obwódką. Naturalne barwy ułatwiają ochronę przed naturalnymi zagrożeniami ze strony przyrody, a także pozwalają rybie na maskowanie się w wodzie . Pstrągi potokowe to typowe drapieżniki . Nie lubią ostrego światła słonecznego, dlatego żerują najaktywniej wcześnie rano i w pochmurne dni. Są bardzo płochliwe i mają doskonały wzrok, potrafią dostrzec zbliżającego się brzegiem człowieka z odległości kilku metrów. Dlatego koncentrują się w ławicy , zazwyczaj na środku stawu lub przy mnichu w części wylotowej wody. Również ukrywają się w zagłębieniach i naturalnych dołach , gdzie czują się bezpiecznie.

 

W warunkach hodowlanych tarło odbywa się w wylęgarni po odłowieniu tarlaków – czyli ryb gotowych do rozrodu . Następnie świeżo wylęgły narybek hodowany jest w specjalnych basenach , a kiedy podrośnie wpuszczany jest do stawu.

PSTRĄG TĘCZOWY ( PSTRĄG ŁOSOSIOWY )  Jest to ryba o wysokich wymaganiach tlenowych , gdyż spadek tlenu wpływa na aktywność ryby , jej apetyt , a tym samym na wzrost. Optymalna temperatura wody to + 14 ⁰ C. Pstrągi karmimy pełnowartościowymi mieszankami treściwymi.

Pstrąg tęczowy osiąga zazwyczaj długość do ok. 50 cm i przeciętną wagę ok. 3 kg. Żyje ok. 10 lat przez cały ten czas rośnie nieprzerwanie i może osiągnąć nawet 12 kg. Cały cykl produkcyjny trwa ok. 18 miesięcy od inkubacji ikry do osiągnięcia odpowiedniej masy ciała.

PSTRĄG HODOWLANY – Pstrągi należą do ryb słodkowodnych . Hodowlane są zarówno w stawach jak i rzekach. Pełne cykle chowu obejmują okres od tarła przez wylęg , aż po sprzedaż.

Woda do hodowli pstrąga musi być czysta i dobrze natleniona , dlatego zwykle konieczne jest stosowanie dodatkowych urządzeń filtrujących. Powinna być chłodna i najlepiej płynąca . Z tego powodu stawy często zlokalizowane są blisko naturalnych biegów rzek i potoków lub wykorzystują je , a woda jest filtrowana i ponownie uzdatnienia.

zdj . kuchnieswiata, rumia.eu,radiowroclaw,portaltatrzanski,zlotaporcja,rynekrolny.